Om hundskolan

Vi tillhandahåller en mängd roliga och nyttiga hundkurser som är baserade på mjuk ideologi, dvs belöning när hunden gör rätt.

Hos oss skall det vara lätt, trivsamt och så enkelt som möjligt att träna hund.

En av våra instruktörer är även diplomerad hundpsykolog.

Träningsfilosofi

Det är viktigt att du kommer till en hundskola som känns rätt för dig! Det finns så kallade “hårda” och “mjuka” metoder och det råder idag debatter kring vem som har rätt och fel.

Det är upp till dig som hundägare att välja hur du vill träna din hund.

Vi tillhör en hundskola med mjuka metoder vilket i kort betyder att hunden får belöning när den gör rätt. När kunskapen börjar befästas höjs kravet på hunden och störningarna ökas successivt.

Grundtanken är att hunden alltid ska få möjlighet att lyckas med övningarna. På så sätt får vi en bra relation med hunden och den känner sig trygg och säker på oss som tränare.

image004 image002

Inlärning

Det viktigaste är att belöna det rätta beteendet och det gör vi med så effektiv förstärkning som möjligt t ex med glad röst, gott godis, klicker med hundens favorit lek eller leksak. I inlärningsskedet ställer vi inte krav på huden och träningen sker utan störningar. Det skulle annars göra hunden osäker, stressad och inlärningen skulle därför ta onödigt lång tid.

Befäst kunskap

När vi vet att hunden har lärt sig vad den ska göra när den hör ett kommando ökar vi svårigheten med störningar i träningen. När hunden även lärt sig att träna med störningar är det dags att minska belöningarna.

Korrigeringar

Vi använder aldrig våld mot hunden såsom att slå, sparka, kasta den på rygg, nypa, bita den i öronen eller gå och rycka i stryphalsband.

Vi tycker att det är fel att kalla passiva och kuvade hundar “lydiga” hundar. Vi vill att de ska sträva efter att göra rätt, inte bara vara rädda för att göra fel.

Tänk dig att din chef straffade dig varje gång du gjort fel och kräver att du jobbar över för att få din lön…

Tänk dig istället att en annan chef tydligt visade dig i lugn och ro hur och vad du ska göra och dessutom belönade dig varje gång du gjort ngt bra eller extra. Vilken chef skulle du välja?

Genom att vara en skicklig tränare och lägga ner tid på att träna och ha roligt tillsammans med sin hund så behöver vi inte använda dessa metoder. Hunden vet vad ett nej betyder. Om hunden gör fel när vi tränar så är det enda konsekvensen utebliven belöning!

Hundar som tränas med mjuk ideologi blir lika lydiga eller lydigare glada och initiativrika hundar som ser upp till sin tränare, än hundar som bestraffas genomtänkt och systematiskt.

Vi ska vara kompetenta, konsekventa, lugna, glada och vänliga tränare.

Varen 2004 027

face
r